Hoofdstraat 36
4484 CG Kortgene
0113 302454
info@deziltezeeuw.nl

Locatie


Grotere kaart weergeven

“Historie aan de Hoofdstraat..”

De stad Kortgene heeft in 1431 stadsrechten verkregen. Kortgene maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Noord-Beveland (ca. 7500 inwoners) en ligt op het eiland Noord Beveland in de provincie Zeeland.

Het pand waarin De Zilte Zeeuw is gevestigd, is in 1912 gebouwd. Het was in die tijd één van de 5 bakkerijen die zich in Kortgene bevonden.
In 1924 werd de benedenverdieping verbouwd in de stijl, zoals die er heden ten dage nog uitziet met de karakteristieke glas-in-lood raampjes en de grote winkelruit. Later vonden er nog veranderingen plaats op de eerste en tweede verdieping.

Aan de voorzijde bij het grote raam op de eerste verdieping werden destijds de balen meel voor de bakkerij aangeleverd. Op de plaats, waar nu de bar is was toen het winkelgedeelte, het restaurant was het woongedeelte en achterin waar nu de keuken is, was de bakkerij.

Het dorp Kortgene heeft met de watersnoodramp van 1953 onder water gestaan. In het pand stond het water drie meter hoog.

Na de bakkers De Die en Kooman kreeg het pand een horecabestemming in de jaren zeventig. Eerst was dat de Granadabar, bezocht door toeristen en lokale bezoekers uit de wijde omgeving. In 1995 werd het café De Toekomst en in 1998 veranderde de zaak naar taverne Overstag.